Eindelijk: Lentekriebels!

 • Geplaatst op
Eindelijk: Lentekriebels!

Het verharen is een enorme belasting voor de stofwisseling van je paard. En ook het immuunsysteem heeft aandacht nodig. Daarbij heeft je lieve paard een aantal mineralen en voedingsstoffen nodig om goed door het verharen te komen. In deze blog lees je, hoe kruiden jouw paard erbij kunnen helpen.

Maar hoe help je je paard goed door het verharen heen? En waarom is het nodig?

Het verharen van je lieve paard is twee keer per jaar een lastige aangelegenheid, overal haren waar je maar kijkt. Maar het verharen betekent voor je paard veel meer dan alleen urenlang gepoetst te worden. De stofwisseling van het dier is erg actief met de overgang van de seizoenen. Dat kan erg vermoeiend zijn. Maar als je weet hoe het verharen werkt, wanneer het begint, en hoe je jouw paard erbij kunt ondersteunen, kun je deze periode een heel stuk makkelijker maken.

 

Wanneer begint het verharen?

Het startschot voor het verharen wordt altijd bepaald door de lengte van de dag. Als het warmer wordt en de dagen langer, weet het lichaam dat het zich moet gaan aanpassen aan de nieuwe tijd van het jaar. Geheel automatisch.

 

Verharen is een vermoeiende onderneming

De verharing kost het lichaam van je paard veel kracht. Hoe beter zijn stofwisseling, darmen en lichaam functioneren, des te soepeler verloopt ook het verharen. Maar de inspanning begint niet pas wanneer je de haartjes ziet vliegen. Voordat de oude haren uitvallen, heeft het paardenlichaam de nieuwe haartjes al in de diepte van de zijn huid – in de lederhuid - gemaakt, die dan direct naar buiten kunnen groeien.

Om de nieuwe vacht mogelijk te maken, moet je paard van alle belangrijke voedingsstoffen voorzien zijn. Door de verhoogde stofwisseling heeft het immuunsysteem minder voedingsstoffen tot zijn beschikking. Dat is dan ook de reden, dat paarden in de tijd van het verharen iets gevoeliger voor ziektes kunnen zijn.

 

Het paardenhaar

Haren bestaan voor het grootste gedeelte uit keratine. Dat is in principe hoorn. Voor de aanmaak van keratine zijn vier mineralen nodig: zink, koper, zwavel en seleen. Elk haartje hangt aan een haarwortel (follikel), heeft zijn eigen klein zweetkliertje en zelfs een klein spiertje. Daardoor kunnen paarden bij kou hun haar omhoog laten staan, wat ze wederom helpt om warm te blijven. Bekijk je al deze onderdelen is het een vrij groot proces om het wintervacht door het zomervacht te vervangen.

 

Welke kruiden kunnen helpen?

Gedurende het verharen zijn plantenstoffen uit kruiden een goede toevoeging om de haar- en huidstofwisseling te activeren. Slijmstoffen, flavonoïde en onverzadigde vetzuren zijn secundaire plantenstoffen die de lever en nieren bij de afvoer van de afvalstoffen helpen.

De volgende kruiden bevatten deze stoffen en mineralen die de stofwisseling en het immuunsysteem tijdens het verharen kunnen ondersteunen. Voor een soepele verharing en een gezond paard.

 

 • Brandnetelblad
 • Duizendblad
 • Foenegriek
 • Guldenroede
 • Heermoes
 • Kleefkruid
 • Melisse
 • Paardenbloemwortel
 • Pepermuntblad
 • Salieblad
 • Rozenbottel
 • Weegbree
 • Zwarte komijn

 

De etherische oliën en antihistamine in zwarte komijnzaad zijn ook erg goed voor de stofwisseling van de huid.

Het OMEGA3 in lijnzaad zal ontstekingsremmend werken en het immuunsysteem versterken. Lijnzaad ondersteunt ook de vertering heel goed. Geef daarom geen lijnzaad tegelijkertijd met een kruidenkuur, want anders is deze er weer uit voordat ze de tijd had om te werken. :-)

 

 Hier vind je alle kruiden voor het verharen op een rijtje. 

 

 

Recente artikelen
Tags