Seizoenen & toepassingen

 

De juiste kruiden op het juiste moment geven

In de natuur eten paarden de kruiden die ze op dat moment nodig hebben. Hun instinct vertelt hun, welk kruid welke stoffen bevat en op welk moment ze het kruid het best kunnen eten. Bovendien geeft de natuur zelf ook het meest geschikte moment aan. Passend bij het seizoen en het erbij behorende weer groeien die juiste kruiden op het juiste moment.

 

Kruiden voor lente, zomer, herfst en winter

Lente:

In het voorjaar wil zich het paardenlichaam ontslakken en reinigen. Tegelijkertijd groeien en bloeien kruiden die de afvoer van afvalstoffen ondersteunen.

Dat zijn bijvoorbeeld paardenbloem, berk, brandnetel, rozenbottel en pepermunt.

Paardenbloem   Paardenbloemwortel   Berkenbast   berk   Pepermuntblad

 

Zomer:

In de zomer en ook beginnende herfst wil het lichaam voedingsstoffen en energie opslaan. In deze tijd produceren veel planten vruchten.

Bij deze tijd van het jaar passen hopbloemen, kamillebloemen, ijzerkruid en goudsbloemen.

Hopbloemen   Kamillebloemen   Goudsbloem    

 

Herfst:

In de herfst zijn het met name zaden en laat opkomende vruchten die het paardenlichaam sterk maken voor de aankomende winter.

Daarbij ondersteunen onder andere zwarte komijnzaad, rozenbottel, goudsbloem en guldenroede.

Zwarte komijn   Goudsbloem   Guldenroede    

 

Winter:

De winter is het seizoen dat het paard zich moet wapenen tegen ruwe weersomstandigheden. In deze tijd van het jaar zijn het met name basten en wortelen die het paarden beschermen. In deze harde delen van de plant zitten veel looistoffen. Looistoffen zorgen ervoor, dat ziektekiemen geen voedingsbodem hebben waardoor ontstekingen beter kunnen helen. In het maag-darmstelsel zorgen looistoffen voor een oppervlakkige verdichting van de darmvliezen. Daardoor wordt minder water in de darm afgegeven, de darminhoud verandert in een normale, vaste vorm en diarree wordt minder.

Kruiden die hierbij een hulp kunnen zijn, zijn onder andere wilgenbast, weegbree, berkenbast, paardenbloemwortel, rozemarijn en tijm.

Wilgenbast   Paardenbloemwortel   Rozemarijn   Tijm

 

Toepassingen:

Weerstand & immuunsysteem:

Hoe kun je het immuunsysteem van je paard versterken?

Het immuunsysteem van een paard is net een vesting: De afweercellen beschermen het lichaam tegen aanvallen van buiten. Hierin zijn ze erg goed en vervullen ze een belangrijke taak. Maar soms moeten de afweercellen veel presteren en kunnen ze een beetje sterking goed gebruiken.

Kruiden zijn een natuurlijk onderdeel van het paardenrantsoen. Het maag-darmstelsel van ons gedomesticeerd paard is niet anders dan dat van zijn wilde voorouders. Dat is de reden waarom kruiden bij een natuurlijke voeding van je paard behoren en hoezo hun lichaamsprocessen zo goed op kruiden reageren. Zo kun je dus het immuunsysteem van je paard op een natuurlijke manier versterken.

Enkele typische kruiden die het immuunsysteem en de afweer van je paard kunnen verbeteren zijn rozenbottel, rode zonnehoed (echinacea), zwarte komijn, ijslands zeewier, lindebloesem, salie en wilgenbast.

Zwarte komijn   IJslands zeewier   Lindebloesem   Salie   Wilgenbast

 

 Alle kruiden voor weerstand en immuunsysteem. 

 

Verharen:

Het verharen is een enorme belasting voor de stofwisseling van je paard. En ook het immuunsysteem heeft aandacht nodig. Daarbij heeft je lieve paard een aantal mineralen en voedingsstoffen nodig om goed door het verharen te komen.

Lees in de blag, wat er bij het verharen in het paardenlichaam gebeurt en hoe kruiden jouw paard erbij kunnen helpen.

 

 BLOG